Jaką yerba mate wybrać?

Filed in Kuchnia by on 17 lutego 2015 0 Comments

Wydawać by się mogło, że odpowiedni wybór napoju do picia na ciepło nie jest dziś za bardzo skomplikowany. Większość społeczeństwa deklaruje się jako oddani fani kawy, dlatego też to właśnie kawa mielona i ziarnista przeżywa oblężenie. W bastionie herbat – choć nie do końca – od paru lat niepodzielnie panuje yerba mate. Jeśli jednak komukolwiek wydawało się, że jej wybór jest bardzo prosty, to jest w ogromnym błędzie. Wraz ze wzrostem liczby różnych gatunków, napój ten przeżywa istne oblężenie fanów i wielbicieli pobudzającej, naturalnej, smacznej mieszanki służącej do stworzenia nietypowego naparu.

Dobrze jest przede wszystkim wiedzieć, co nas w yerba mate interesuje. Jeśli jest to smak, należy brać pod uwagę dwie kwestie. Pierwsza z nich to sposób wytwarzania naparu. Zazwyczaj, im drobniejsza jest mieszanka, tym bardziej skondensowany jest jej smak; podobnie sprawa ma się z zawartością listków. Zazwyczaj yerba mate jako mieszanka tworzona jest z roślin w całości – listków, gałązek. Większy procent udziału listków oznacza również silniejszy smak. Naturalny smak tego naparu przez początkujących fanów określany jest jako gorzki, ponieważ posiada bardzo intensywny aromat oraz nutę smakową. Jeśli komuś zależy na lekkim smaku, to powinien zdecydować się na opcję zakupu mieszanki w saszetkach, która zwykle jest nieco łagodniejsza.

Istnieją również wersje aromatyzowane yerba mate, których główną zaletą jest przede wszystkim możliwość dodania odrębnej nuty smakowej do całego napoju. Trzeba jednak uważać na różnicę w dodatku smakowym: w przypadku organicznych produktów, zazwyczaj dodawane są suszone zioła, przyprawy albo owoce, które mogą dawać nieco słabszy smak, ale bardzo długo się utrzymują i czuć je przy każdym zaparzeniu. Mocniejsze będą dodatki sztuczne, te jednak kiepsko wpływają na nasz organizm, a dodatkowo mogą również wietrzeć z czasem, zwłaszcza jeśli kupimy większe opakowanie. Są jednak zwykle tańsze od wersji ekologicznej.

Drugą istotną kwestią jest moc yerba mate, która objawia się przede wszystkim tym, ile kofeiny znajduje się w mieszance. To właśnie ona jest powodem, dla którego zdrowsza i bardziej organiczna od kawy mieszanka zdobywa taką popularność w wielu kręgach. Trzeba pamiętać o zasadzie, że im mocniejsza mieszanka, tym większa zawartość kofeiny i „moc” yerba mate, ale jednocześnie – bardziej gorzki, intensywny smak. Dla wielu osób to właśnie on jest problemem, gdy przychodzi do decydowania, czy lepszy jest mocny smak i większa ilość kofeiny, czy też delikatniejsze pobudzenie i nieco przyjemniejszy dla kogoś niewprawionego smak.

Related posts:

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *