Sałatki, czyli najlepszy pomysł na lunch dla każdego

Filed in Kuchnia by on 8 stycznia 2015 0 Comments

Większość z nas zjada lunch w pośpiechu, podczas krótkiej przerwy w pracy lub, w przypadku uczniów i studentów, pomiędzy zajęciami. Nic zatem dziwnego, że posiłkiem tym jest najczęściej fastfood (burger, kebab, zapiekanka), chińska zupka z torebki, ewentualnie słodka bułka z pobliskiej piekarni. Tymczasem lunch jest najważniejszym posiłkiem dnia. To od niego zależy, czy nasz umysł będzie sprawnie funkcjonował i czy bez problemów wytrzymamy 8 godzin w pracy. Lunch jest kluczowy zwłaszcza dla tych, dla których jest to pierwszy posiłek w ciągu dnia, bo na śniadanie nie mieli czasu. Dlatego warto zastąpić śmieciowe jedzenie czymś zdrowszym i bardziej odżywczym, co można zjeść szybko, ale bez obaw o ból żołądka: sałatką.

Sałatki na lunch to doskonałe rozwiązanie zarówno dla osób pracujących w ruchu, jak i za biurkiem. Ich skład można dobierać w zależności od indywidualnych potrzeb i gustów, a ilość kompozycji jest tu praktycznie nieograniczona. Tradycyjne przekąski dostarczają nam głównie tłuszczu oraz cukru, a uzyskany wskutek ich spożycia przypływ energii jest krótkotrwały i szybko ustępuje poczuciu znużenia i senności. Z sałatkami jest inaczej: niezależnie od kompozycji, ich skład zawsze będzie oparty na warzywach i/lub owocach, które zawierają bardzo dużo substancji odżywczych, przyswajanych przez organizm w wolnym tempie. Dlatego stanowią one doskonałe źródło energii na resztę dnia.

Zgodnie z powyższym, kompozycja sałatki na lunch powinna być uzależniona zarówno od rodzaju wykonywanej przez nas pracy, jak i obfitości zjedzonego wcześniej śniadania. Zależność jest tutaj prosta: jeśli zjedliśmy obfite śniadanie, wystarczy nam lekka sałatka; jeżeli natomiast nie śniadaliśmy wcale albo jeśli pracujemy fizycznie, nasza sałatka powinna zawierać bardziej kaloryczne składniki.

Przykładem lekkiego lunchu może być sałatka owocowa. Szczególnie w okresie zimowym, bomba witaminowa złożona z pomarańczy, grapefruita, kiwi, ananasa czy agrestu nie tylko da nam mnóstwo energii, ale także zapewni nam skuteczną ochronę przed przeziębieniem. Kawałki wymienionych owoców można łatwo połączyć jogurtem naturalnym lub cukrem (najlepiej brązowym, bo zawiera więcej substancji odżywczych).

Z kolei sałatka na lunch dla osoby o większym zapotrzebowaniu kalorycznym powinna zawierać więcej białka. Tutaj najprostszym rozwiązaniem będzie chude mięso lub nabiał. W tej roli doskonale sprawdzą się sałatki z kurczakiem, łososiem czy serem feta. Źródło białka obudowujemy zestawem ulubionych warzyw, dodajemy odrobinę sosu vinegret i voila: lunch gotowy. Bardziej kaloryczne od owocowych są także sałatki oparte na orzechach lub muesli.

Sałatki na lunch mają także tę zaletę, że nie wymagają podgrzewnia, ponieważ doskonale smakują na zimno. Wbrew obiegowej opinii, że posiłki na gorąco są bardziej sycące i pożywne od dań na zimno, zawarta w sałatce ilość substancji odżywczych wcale nie musi ustępować tej dostarczanej przez danie gorące, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że warzywa na ogół tracą na wartości pod wpływem gotowania.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *