Świeże soki.

Filed in Kuchnia by on 24 listopada 2013 0 Comments

Warzywa i owoce to produkty sezonowe. Aby cieszyć się nimi cały rok można przygotować z nich przetwory np.  przeciery, konfitury, dżemy, kompoty i inne. W okresie kiedy jednak są świeże starajmy się wykorzystać je w pełni. Lepiej kupować je na straganach i targach, niż w sklepach czy marketach. Soki z surowych owoców będą dobrym wyborem. Mają one niezwykle wysoką wartość odżywczą.

Do przygotowania soków wybierzmy najlepsze owoce i warzywa. Niech będą soczyste i ładne. Kupuj owoce i warzywa luzem a nie zapakowane w sztuczne pojemniki i siatki.

Jakie warzywa najlepiej nadają się do zrobienia soków: marchewka, pomidory, seler, kalarepa, ogórki, buraki, pietruszka itp. Dla najszybszego otrzymania soków stosujmy sokowirówkę. Dla walorów smakowych można dodać np. rzodkiewkę, szczypiorek, koper, por. Całość miksujemy w sokowirówce. Wyciśnięte warzywa pozbawione są błonnika, dlatego spożywać je powinny osoby bez większych problemów trawiennych.  Ulega on wyniszczeniu podczas wyciskania.

Soki z owoców są równie zdrowe. Można je otrzymywać ze wszystkich owoców. Można też przygotować soki z gotowych surowych przecierów owocowych. Zawierają one

więcej substancji odżywczych niżeli sam wyciśnięty sok. Soki będą miały lepsze efekty jeśli użyjemy do ich przygotowania więcej niż jednego owoców czy warzywa. Łączenie  także zwiększa walory smakowe. Im więcej składników tym większa ilość substancji odżywczych.  Niektóre soki np. z selera, z pietruszki mają zbyt intensywny przez co wręcz wymagają połączenia z innym składnikiem.

W przypadku soków warzywnych możemy dodać pewne przyprawy m.in. pieprz, kminek, gałkę muszkatołową, tymianek, zaś do soków z owoców m.in. cynamon. Żeby uzyskać właściwy aromat zanim dodasz te przyprawy to rozdrobnij je. Stosuj je jednak w niewielkich ilościach- w przeciwnym wypadku zaburzą naturalny zapach. Miąż który pozostanie w wyciskarce możesz zjeść lub użyć do zupy, aby się nie zmarnował.

Jeśli używasz twardego owoców lub warzywa to pokrój go drobniej. Większą ilość soku uzyskasz kiedy zieleninę namoczysz w wodzie, kilka godzin przed wyciśnięciem soku.Gdy zaś wyciskasz miękki surowiec, to wiedz, że ma on tendencję do zapychania wyciskarki. Połącz go z twardszym składnikiem. Uzyskasz sok dwu składnikowi. Soki naturalnie wyciskane są polecane nie tylko osobom dbającym o linię i odchudzającym się, ale każdemu kto chce zadbać o swoje zdrowie.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *