Właściwości zielonej herbaty.

Filed in Kuchnia by on 24 listopada 2013 0 Comments

Korzystne zalety jakie wykazuje zielona herbata znane są już od dawna i nikt w nie, nie powątpiewa. Na kontynent europejski przybyła z dalekich Chin, gdzie stanowi główny napój. Ciekawostką jest, że Chińczycy pierwsze parzenie herbaty wylewają, ponieważ są zdania, że tkwią w niej toksyczne czynniki wynikające z procesu produkowania jej. Wypijają z kolei drugie zaparzenie. Te ma słomkową  barwę, a  zaparzane odbywa się wodą sięgającą ok. od 60 do 85 stopni Celsjusza. Można ją zaparzać aż do sześciu parzeń. Chińczycy potrafią wymienić blisko 60 dolegliwości, w jakich pomocna jest zielona herbata.

Dowiedziono, iż regularne picie zielonej herbaty ma zdolności obniżające zachorowania kobiet na raki piersi czy przewodu pokarmowego, ze szczególnym uwzględnieniem jelita grubego, wątroby czy trzustki. Ponadto obniża o blisko 20 % poziom glukozy we krwi i trójglicerydów, które są powodem zawałów serca lub inne dolegliwości ze strony układu krążenia. Zielona herbata zapobiega również: próchnicy poprzez wspomaganie budowy zębów i kości, zwężeniu się naczyń krwionośnych, procesom starzenia się skóry, jak również normuje problemy trawienne typu zaparcia czy wzdęcia. Zwyczaj picia zielonej herbaty po skończonym jedzeniu liczy ponad pięćset tys. lat.

Napój z zielonych liści herbaty ułatwia trawienie i odpowiednio działa w przypadku przepełnionego żołądka, szczególnie, kiedy pokarm był ciężkostrawny, tłusty lub spożyty w nadmiarze. Nowoczesna medycyna uzasadniła ten proces, jednoznacznie potwierdzając hipotezę przodków.

Zielona herbata ma działa na produkowanie soków żołądkowych, które poprawią proces trawienia, zmniejszając ryzyko ewentualnych dolegliwości. Zielona herbata ma korzystny odczyn zasadowy, co chroni organizm człowieka przed szkodliwym zakwaszeniem ustroju – jednocześnie niweluje wszelkie potknięcia dietetyczne. Jeśli uwielbiasz słodycze to zielona herbata jest stworzona dla Ciebie – pomoże złagodzić efekty ich spożywania.

Napar z zielonych liści herbaty okazuje się także bardzo pomocny w momencie, kiedy zjedliśmy nie całkiem świeże danie np. mięso lub rybę. Zielona herbata działa na pasożyty znajdujące się w mięsie pomagając uniknąć późniejszym problemom trawiennym.

Jak widać, medycyna naturalna była oraz zawsze będzie dobrym sposobem na różnego rodzaju uporczywe schorzenia. Nie bez powodu twierdzi się, iż stare sposoby są najlepsze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *