Prawdy i mity na temat próchnicy

Filed in Zdrowie by on 22 listopada 2016 0 Comments

Próchnica to choroba twardych tkanek zęba, szkliwa, zębiny i cementu korzeniowego. Nieleczona prowadzić może nawet do stanu zapalnego miazgi, a w efekcie końcowym do utraty zębów. Jeśli stomatolog wykryje ją stosunkowo wcześnie i rozpoczniemy leczenie,  może ona jednak ulec zatrzymaniu na skutek procesów remineralizacyjnych. W Polsce próchnica jest dużym problemem, szacuje się, że cierpi na nią aż 86% sześciolatków. Jednym z powodów jest to, że rodzice za późno decydują się na pierwszą wizytę dziecka u stomatologa. Drugą z przyczyn jest niedostateczna edukacja. Niewiele osób wie, że mleczaki, pomimo tego, że wypadną „przekażą” próchnicę zębom stałym.

Próchnica – fakty i mity

Nie jest jednak prawdą, wbrew powszechnie panującemu przekonaniu, że większe spożycie cukru powoduje wzrost ryzyka próchnicy. Najważniejszą rolę bowiem odgrywa czas i częstotliwość jego spożywania. Niebezpieczne są przede wszystkim te pokarmy, które w jamie ustnej przebywają dłużej. Okazuje się więc, jak mówi stomatolog z Wilanowa, że lepiej jest zjeść całą tabliczkę czekolady na raz niż ją sobie dawkować po kostce.

Próchnica jest groźna nie tylko dla jamy ustnej. Ropnie, stany zgorzelinowe czy owrzodzenia dziąseł wpływają na cały organizm. Na powikłania narażone są przede wszystkim osoby cierpiące na choroby krążenia, układu kostno-stawowego i cukrzycę. Zaniedbanie jamy ustnej bywa także groźne dla kobiet ciężarnych, bo odbija się na zdrowiu nienarodzonego jeszcze dziecka. W czasie ciąży na skutek zmian hormonalnych nietrudno bowiem o zapalenie dziąseł. Tymczasem choroby przyzębia doprowadzić mogą nawet od przedwczesnego porodu. Niebezpieczna jest też próchnica zębów mlecznych, choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę. Nieleczona  grozi wadami zgryzu, a w przypadku małych dzieci także niewłaściwym wyrzynaniem się zębów stałych.

Jeśli nie można w danym momencie umyć zębów, po posiłku w celu zminimalizowania ryzyka wystąpienia próchnicy, można żuć gumę bez cukru, ale nie dłużej niż 1-2 minuty. Szczególnie warto sięgać po gumy z ksylolitem, który działa bakteriobójczo, przywraca właściwe pH w jamie ustnej oraz w znacznym stopniu zwiększa przyswajalność wapnia. Dodatkowo hamuje dalszy rozwój próchnicy, a nawet leczy drobne ubytki. Ksylitol zapobiega też paradontozie i wzmaga produkcję śliny skutecznie neutralizującej kwaśny odczyn w jamie ustnej.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *