Akcesoria do kuchni w stylu japońskim

komplet do herbaty

Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni japońskiej, cenisz kulturę oraz tradycję dumnego narodu z kraju kwitnącej wiśni, pomyśl o wyposażeniu swojej kuchni w akcesoria i naczynia w sposób oczywisty nawiązujący do japońskiego stylu i japońskiego smaku. Współcześnie nie ma większego problemu z zakupem tego typu wyposażenia, a ceny za oryginalny komplet do herbaty czy specjalną zastawę do podawania sushi nie są tak duże, aby nie można było sobie na nie pozwolić. W ten sposób wyposażymy domową kuchnię w sprzęt nie tylko praktyczny, ale i piękny zarazem. Oczywiście japońska zastawa nie musi być podstawową zastawą stosowaną w domu, może być jedynie jej dopełnieniem używanym przy specjalnych okazjach czy dla poprawienia sobie humoru.

O jakich akcesoriach kuchennych w stylu japońskim warto pomyśleć? Będą to przede wszystkim wspomniane już wcześniej komplety do herbaty oraz zestawy do sushi, a także nieodłącznie związane z kuchnią japońską pałeczki, zawsze przydatne zestawy do sake czy efektownie wyglądające miseczki do zupy. To na zakup jakich akcesoriów się zdecydujemy zależy od naszych indywidualnych upodobań oraz osobistej fascynacji kuchnią japońską, jeśli jednak rzeczywiście chcemy mieć w kuchni coś bardzo japońskiego, zacznijmy od kompletu do herbaty.

Picie herbaty w Japonii to prawdziwy rytuał, dlatego japoński komplet do herbaty będzie różnił się od typowego serwisu herbacianego w wersji polskiej. Po pierwsze w Japonii herbatę pija się nie w filiżankach, a w czarkach. Po drugie wodę na herbatę przygotowuje się w specjalnych porcelanowych lub żeliwnych czajnikach, a nie w czajnikach plastikowych czy wykonanych ze stali nierdzewnej – powszechnie stosowanych w Polsce. W końcu po trzecie, każdy komplet do herbaty w wersji japońskiej wyposażony jest w dodatkowy pojemnik do przechowywania herbaty – powinien być szczelny i wykonany z materiału nie przenoszącego zapachu, najczęściej z porcelany.

Zestawy do sushi podobnie jak wspomniane wcześniej japońskie serwisy herbaciane również mają swój unikalny skład. W skład tradycyjnego zestawu wchodzą naczynia dedykowane zwykle dla dwóch osób. Mają one zazwyczaj charakterystyczny prostokątny lub kwadratowy kształt, a przy okazji jednolity kolor – bez rysunków i grafik. Każdy taki zestaw składa się z dwóch większych talerzyków oraz dwóch mniejszych miseczek/głębszych talerzyków, na których podawane są sosy. Dodatkowo do zestawu mogą być dołączone miseczki z pokrywkami, a także bambusowe pałeczki do jedzenia.

Zakup innych japońskich akcesoriów kuchennych jest już sprawą indywidualnego wyboru. Mając komplet herbaciany i zestaw do sushi mamy już podstawę i jednocześnie możliwość serwowania dań charakterystycznych dla kuchni japońskiej. Kolejne elementy będą już tylko rozwinięciem tej idei.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.