Jak wybrać kawę do ekspresu ?

kawa do ekspresu

Każdego dnia miliony osób na całym świecie zaczynają dzień od filiżanki dobrej kawy. Część z nich przygotowuje swoją kawę w ekspresie, jako że jest to forma wygodna, a zarazem dość szybka. Wiele już powstało poradników o tym, jak dobrać ekspres, aby kawa smakowała najlepiej – niewiele jednak mówi się o właściwym wyborze kawy. Tymczasem odpowiednia kawa do ekspresu to gwarancja nie tylko pysznego smaku, ale również właściwej dawki kofeiny w filiżance oraz niesamowitego aromatu.

Zacząć należy od tego, że kawę należy wybierać w zależności od rodzaju posiadanego ekspresu. W przypadku ekspresu przelewowego wystarcza zazwyczaj kawa, którą powszechnie można kupić wkawa do ekspresu
sklepach, i która sprawdzi się również do zaparzania jako sypana. Tymczasem kawa do ekspresu ciśnieniowego musi mieć już nieco inne właściwości. Wynika to przede wszystkim z formy zaparzania samej kawy – jeśli zależy nam na konkretnym i wyrafinowanym smaku oraz zachowaniu wszystkich aromatów kawy, to niezbędne będzie zakup odpowiedniego jej rodzaju.
W przypadku ekspresów ciśnieniowych kawa ulega dłuższemu procesowi palenia. To sprawia, że zachowuje się w niej mniej kwasowości, która, jeśli nawet nie przeszkadza w smaku, to może podrażniać żołądek w przypadku bardziej wrażliwych osób. Dzięki procesowi wypalania tego typu kawy do ekspresów są również delikatniejsze w smaku, bo zachowują więcej cukrów oraz lepiej trzymają drobinki smaku i zapachu. Dzięki temu, poprzez proces, który zachodzi przy ciśnieniowy uzyskiwaniu kawy, otrzymamy napar bardzo aromatyczny, smaczny i zwykle dość delikatny zarówno dla kubków smakowych, jak również dla żołądka.

Oczywiście, kawy do ekspresów, czy to ciśnieniowych, czy też przelewowych, dzielą się na kilka konkretnych rodzajów. Podstawową kawą jest arabica, która często mieszana jest z robustą dla zwiększenia ilości kofeiny oraz osiągnięcia bardziej kwaśnego, ostrego smaku i aromatu. Często jednak spotkać można kawy przygotowane z myślą o konkretnych smakach, np. waniliowym czy jagodowym. Wówczas dodawane są do nich odpowiednie aromaty smakowe, dzięki którym kawa bardzo dobrze smakuje i ciekawie pachnie. Często tego rodzaju kawy do ekspresów można kupować również w sklepach, które sprzedają je w niewielkich ilościach. Wówczas istnieje możliwość spróbowania kilku smaków i wybrania tego, który będzie najkorzystniejszy i najlepszy dla danego kawosza. Trzeba tylko pamiętać o tym, że kawa taka jest mielona zwykle na miejscu, a to oznacza, że dla zachowania pełnego smaku i aromatu trzeba zaparzyć ją w kilka dni po przygotowaniu, inaczej będzie stopniowo traciła swoje właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *