Parzenie herbaty to sztuka

Chanoyu

Przy większej dostępności różnych gatunków herbat z całego świata, rośnie również zainteresowanie tradycyjnymi sposobami jej parzenia. Chanoyu, czyli tradycyjna japońska ceremonia parzenia herbaty, również w naszym kraju zyskuje coraz większą liczbę zwolenników i naśladowców. Powstają nawet specjalne herbaciarnie, w których herbata przygotowywana jest w tradycyjny sposób, z odpowiednim namaszczeniem i w przeznaczonych do tego naczyniach. Co ciekawe, chanoyu równie dobrze, a może nawet lepiej, gdy jest praktykowane w warunkach domowych. Domowe zacisze sprzyja intymnej atmosferze, jaka zawsze powinna towarzyszyć czasochłonnej procedurze tradycyjnego parzenia herbaty.

Tradycyjny sposób przygotowania herbaty wymaga spokoju i odpowiedniego miejsca. W kulturze japońskiej takim miejscem był oddzielny pokój pozbawiony zbędnych dekoracji za wyjątkiem kakemono (tabliczka z sentencją) oraz dekoracyjnej wazy na kwiaty chabana (kwiatowa kompozycja dobierana kolorystycznie względem aktualnej pory roku). Takie wyjątkowo skromne urządzenie wnętrza pomagało skupić się na samej procedurze parzenia i picia herbaty, dając okazję do wewnętrznego wyciszenia. Parzeniem herbaty zawsze zajmuje się gospodarz. Ceremonia zaczyna się od zagotowania wody i przygotowania naczyń na herbatę. Następnie gospodarz nasypuje do każdej filiżanki odpowiednią ilość sproszkowanej herbaty, zalewa ją wodą i miesza specjalnym bambusowym pędzelkiem. Herbata jest podawana każdemu z uczestników ceremonii osobno.

Zgodnie z japońską tradycją sposób parzenia herbaty i jej spożywania ma szczególne znaczenie dla wewnętrznego wyciszenia i osiągnięcia głębszego stanu skupienia. Dzięki czasochłonnej, ale stosunkowo prostej procedurze parzenia herbaty, mamy okazję skupić się na określonej czynność i wyizolować się od bodźców pochodzących ze świata zewnętrznego. Dzięki temu łatwiej o znalezienie chwili wytchnienia i odpoczynku, także we współczesnym, niezwykle zabieganym świecie. Chanoyu to także doskonała okazja do pielęgnowania stosunków międzyludzkich, organizowania spotkań towarzyskich i rodzinnego wypoczynku – wspólnego spędzania czasu przy filiżance gorącej, niezwykle aromatycznej herbaty. Naturalnie nie każdy ma czas i chęć do kompleksowego przestrzegania zasad japońskiej sztuki parzenia herbaty. Jeśli jednak zrozumiemy przekaz, jaki niesie wraz z sobą chanoyu, popołudniowa filiżanka herbaty może stać się dla nas okazją do złapania odrobiny dystansu wobec wydarzeń dnia codziennego. Pozwoli się zrelaksować i nabrać nowej energii przed wyzwaniami dnia kolejnego, a to niezwykle ważne dla wewnętrznej higieny nie tylko naszego ciała, ale nade wszystko naszego umysłu.

Ofertę chanoyu można znaleźć na stronie http://www.nagomi.pl/drewno-i-bambus-chanoyu-o_c_68_1.html.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.