Wina musujące zwane szampanami

Szampan Charles Lafitte 1er cru Brut

Szampana możemy uznać za szlachetny trunek. Wywodzi się on z regionu Francji zwanej Szampanią, stąd też jego nazwa. Warto wiedzieć, że tak naprawdę to szampan jest szczególnym rodzajem wina musującego. Trunek ten kojarzy się często z luksusem, co oczywiście zależy od konkretnego szampana. W zasadzie to „wino z bąbelkami” nie jest pite na co dzień, a głównie przeznaczone jest na specjalne okazje. Kiedy świętujemy jakiś sukces, czy też witamy (a zarazem żegnamy Stary Rok) Nowy Rok. Ten obyczaj jest tak na dobrą sprawę przyjęty na całym świecie. Inną okazją na szampana jest celebrowanie sukcesu sportowego, co niejednokrotnie możemy zaobserwować podczas ceremonii wręczania medali, nagród, stawania na podium. W takich sportach, jak żużel, czy kolarstwo przyjął się zwyczaj wstrząsania i tryskania tymże alkoholem naokoło.

Niektóre uznane restauracje posiadają w swej ofercie nawet bardzo drogie szampany, ale na takie mogą sobie pozwolić jedynie bardzo zamożni ludzie, czy na przykład gwiazdy zwane celebrytami. Spożywanie takich droższych trunków można śmiało uznać za ekstrawagancję. Wówczas zazwyczaj kelner podaje butelkę w specjalnym pucharku (wiadereczku), w którym to znajduje się lód, gdyż szampan najlepiej smakuje kiedy jest schłodzony. Bez wątpienia szampany są trunkami, którymi się delektujemy, sączymy je powoli, nigdy nie piejmy haustem.

Warto nieco pochylić się nad procesem powstawania takiego wina musującego. W niektórych napojach ważną rolę odgrywa nasycanie płynu dwutlenkiem węgla. W przypadku szampanów rezygnuje się z tego, gdyż związek ten w wyniku dojrzewania wina w butelkach wytwarza się niejako sam. A zatem uznajemy, że musi się tam znajdować. Szampan winien być przechowywany w niskiej temperaturze w pochyle ku górze w stronę szyjki butelki Najlepszą temperaturą jest tutaj 3-5 stopni C. Przeważnie szampany występują pod postacią białego wina, ale mamy też do czynienia z alkoholem czerwonym i różowym. Trzeba też wiedzieć, że wina musujące rodem z Francji należy też odróżnić ze względu na zawartość alkoholu, a przede wszystkim metodę produkcji. Dlatego też możemy wyróżnić szampany „mosseux”, jak również tak charakterystyczne dla wspomnianej Szampanii wina musujące o słabszej mocy, powstałe z takich winorośli, jak chardonnay, pinot noir oraz pinot meunier. Wówczas to mówimy o typowych szampanach, niezwykle cenionych ze względu na smak, ale też bardzo drogich. Stąd też znamy takie szampany, jak Chardonnay. Czy też właśnie Pinot Noir i Pinot Meunier. Należy jednak pamiętać, że prawdziwy szampan nie wywodzi się wyłącznie z północno-wschodniej Szampanii, jak się często uważa. Również kilka innych regionów Francji produkuje te najbardziej typowe trunki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.