Żyjąc w konsumenckim świecie doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że jako klienci często wybieramy się do restauracji, cukierni oraz niemalże codziennie robimy zakupy. Zajadając pyszne dania oraz kupując świeże produkty nie zdajemy sobie do końca sprawy z tego, jaką drogę przeszedł produkt, który mamy na talerzu czy w koszyku sklepowym. Dzisiaj opowiemy Wam o tym, w jaki sposób przetrzymuje się żywność w urządzeniach chłodniczych!
Urządzenie chłodnicze są wykorzystywane w przetrzymywaniu czasowym gotowej lub surowej żywności. Służą temu, aby uchronić jedzenie przed rozwojem drobnoustrojów, a następnie rozwinięciem się zakażenia; wstrzymać procesy biochemiczne tkanek (np. w produktach pochodzenia zwierzęcego jak surowe mięso – fermentacja, brunatnienie); wstrzymać zmiany fizyczne takie jak zbrylanie, żelowanie, twardnienie czy rozwarstwianie w strukturach oraz konsystencji. W wielu supermarketach, cukierniach czy restauracjach urządzenia chłodnicze
(np.http://www.ladex.com.pl/products-list-11-0.html) służą również za miejsce do przechowywania żywności oraz ochroną jej przed kurzem, brudem oraz różnymi innymi czynnikami z otoczenia zewnętrznego.
Jeżeli chodzi o temperatury jakie stosuje się przy chłodzeniu żywności, to jest na to kilka zasad. Urządzenia chłodnicze ustawia się tak, aby zakres temperatury wynosił od 10°C do 0°C. Niektóre szkoły uznają, że dopuszczalna jest również bariera od 13-16° aż do -2°C. Jeżeli obniżymy temperaturę żywności o około 10 stopni możemy być pewni, że zmniejszymy szybkość reakcji chemicznych prawie trzykrotnie. Oczywiście należy pamiętać, że nie każda żywność może być chłodzona. Należy pamiętać o specyficznych wartościach poszczególnych produktów. Owoce nie mogą być przetrzymywane w zbyt niskiej temperaturze, ponieważ spowoduje to uszkodzenia chłodnicze, takie jak brązowienie, plamy na skórce czy brak dojrzewania.
Urządzenia chłodnicze mogą również zamrażać żywność. Ta funkcja polega na szybkim schłodzeniu produktów do temperatury od -20°C do -40°C (rzadko temperatury schodzą poniżej 30 stopni!) i utrzymywaniu jej na poziomie poniżej -18 stopni. Zamrażanie jest po to, aby wstrzymać rozwój drobnoustrojów, które psują żywność i wywołują zatrucia.
Za naszym jedzeniem, które wkładamy do koszyków w sklepie stoi cały proces nie tylko logistyczny związany z dostarczeniem jedzenia do supermarketów i osiedlowych sklepików, ale również cały proces chłodzenia i zamrażania w urządzeniach chłodniczych. Jeżeli nigdy nie zastanawiałeś się nad wszystkimi etapami, które przechodzi jedzenie zanim trafi do Twojego koszyka – warto się chwilę nad tym zastanowić