Jedyna trudność związana z paleniem shishy to konieczność jej rozpalenia za każdym razem, gdy chcemy uraczyć się aromatycznym dymkiem. Z tą czynnością wiele początkujących osób ma pewien problem, co może wynikać z jednej strony ze złej lub niedopracowanej techniki palenia, a z drugiej, z wyboru niewłaściwego gatunku węgla. Trzeba pamiętać, że w odróżnieniu od klasycznych papierosów, w przypadku shishy tytoń nie jest spalany bezpośrednio. Najpierw pali się węgiel, który po wytworzeniu odpowiednio wysokiej temperatury doprowadza do stopniowego spalania tytoniu. Ma to wielką zaletę, ponieważ tytoń spala się stosunkowo wolno, a ilość uzyskiwana ilość dymu jest bardzo duża – gdy dymu jest zbyt dużo i jest on zbyt mocny, jego część możemy zawsze wypuścić na zewnątrz, nie musimy się nim zaciągać.
Rozmaitość węgielków
Aktualnie na rynku znajdziemy dwa rodzaje węgla do shishy. Pierwszy typ to węgle samozapalające, niezwykle wygodne w użyciu, pozwalające na szybkie rozpalenie fajki wodnej w każdym miejscu i czasie. Drugi typ to węgiel naturalny, czyli węgiel drzewny lub uzyskiwany ze skorupy kokosa. Samozapalające węgielki do shishy wykonane są z drobno zmielonego, a następnie sprasowanego węgla drzewnego, który najczęściej przybiera kształt okrągłego lub owalnego krążka. Tego typu węgielki nasącza się specjalną substancją chemiczną, która przyspiesza proces ich rozpalenia. Wadą samozapalających węgielków do shishy jest cena (są znacznie droższe od węgla naturalnego) oraz nieprzyjemny zapach towarzyszący ich rozpalaniu. Tanie samozapalające węgielki do shishy, ze względu na ich nierównomierne nasączenie substancją zapalającą, są częstą przyczyną drobnych poparzeń. Dlatego decydując się na wybór tego typu podpałki, warto zainwestować w produkt sprawdzony, pochodzący od znanego producenta.
To jeszcze nie koniec…
Druga grupa węgielków do shishy, czyli węgle naturalne, jest znacznie trudniejsza do samodzielnego rozpalenia. Jeśli samozapalne węgielki do shishy rozżarzają się zaledwie w ciągu kilkunastu sekund, to rozpalenie brykietu drzewnego może zająć nam nawet kilka-kilkanaście minut i jest niemal niewykonalne przy użyciu zapałek lub zapalniczki – trzeba skorzystać z pomocy kuchenki gazowej lub kominka. Podstawową zaletą węgla drzewnego jest jednak zdecydowanie dłuższy czas palenia, brak chemicznych substancji rozpalających, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, a także zdecydowanie niższa cena. Oczywiście, jeśli taki węgiel kupujemy w małych ilościach, jego cena może być wciąż wysoka, dlatego od razu warto zdecydować się na zakup większego opakowania.