Sklep spożywczy to nie tylko szereg regałów, w tym szaf i witryn chłodniczych, na których ustawia się oferowane do sprzedaży produkty. To nie tylko lada, gdzie podaje, waży i pakuje się towar. W końcu to nie tylko kosze czy wózki zakupowe, ułatwiające wykonywanie zakupów przez klientów odwiedzających Twój sklep.
Współczesne wyposażenie sklepów spożywczych to także szereg różnego rodzaju akcesoriów dodatkowych, które wpływają na poszerzenie oferty, ułatwiają pracę obsłudze, a także zachęcają klientów do wykonywania zakupów w tej, a nie w innej placówce handlowej. A o jakie konkretnie akcesoria chodzi?
Wyposażenie sklepów – czego szukać?
Najbardziej popularne akcesoria – takie dodatkowe wyposażenie sklepów spożywczych(dostępne np. w http://eladex.com.pl) to m.in. wagi elektroniczne, krajalnice, maszynki do mięsa, szatkownice czy tzw. kotleciarki (urządzenia przeznaczone do przygotowania mięsa n kotlety – jego cięcia, nacinania, zmiękczania i rozciągania). Osobną kategorię akcesoriów sklepowych stanowią kasy i metkownice, a więc urządzenia pozwalające na rozliczanie zakupów i znakowanie towarów.
Nowocześnie wyposażone sklepy spożywcze nie mogą obyć się bez precyzyjnych wag i krajalnic. To sprzęt, który spotkać możemy praktycznie w każdym sklepie zajmującym się sprzedażą towarów spożywczych, zwłaszcza towarów oferowanych na wagę, w tym wędlin i serów. Co ciekawe, krajalnice powoli stają się również podstawą wyposażenia piekarni lub wydzielonych, sklepowych stoisk z pieczywem. Porcjowanie wędlin, serów czy wspomnianego wcześniej pieczywa to wielki postęp i duża wygoda tak dla klientów, jak i dla samej obsługi sklepów. Możliwość precyzyjnego krojenia produktów na cienkie plastry jest wielkim atutem każdego sklepu wyposażonego w krajalnicę. Klienci chętnie korzystają z takiej możliwości, co w pewnym stopniu przekłada się również na obroty danego sklepu, zwłaszcza gdy miejscowa konkurencja nie dysponuje tego typu wyposażeniem. Oczywiście każdy sklep sprzedający towar na wagę musi również dysponować własną wagą. Obecnie największą popularnością cieszą się wagi sprzężone od razu z kasą.
A co do „mięsnego”?
Wyposażenie sklepów spożywczych zajmujących się sprzedażą mięsa to m.in. noże elektryczne, elektryczne maszynki do mięsa, a nawet profesjonalne kotleciarki. Zalet tego typu sprzętu jest bardzo wiele. Podstawową wadą pozostaje cena takich urządzeń oraz miejsce, którego potrzebujemy na ich ustawienie. W mniejszych placówkach często rezygnuje się z takiego dodatkowego wyposażenia sklepu spożywczego właśni z uwagi na małą ilość dostępnego miejsca – zamiast takich sprzętów ustawia się kolejny regał, na którym można wystawić dodatkowy towar.