Wybór wśród garnków jest ogromny- dostępne są żeliwne, stalowe, aluminiowe, a nawet miedziane, z teflonem, powłoką ceramiczną, tytanową, emaliowane. Niektóre są bardzo tanie, za inne przyjdzie nam zapłacić nawet kilka tysięcy złotych za komplet rodzinny. W tak ogromnym gąszczu propozycji i ofert łatwo się jednak zgubić. Od jakości garnków zależy nasze zdrowie, a także sam smak potraw, które codziennie w nich gotujemy.
Sam zakup garnków to bułka z masłem- są dostępne w każdym supermarkecie. To przyczynia się do naszych impulsywnych zakupów np. pod wpływem promocji na konkretny zestaw. Nie jest to zbyt dobre podejście, bo naczynia niewiadomego pochodzenia mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Warto postawić na solidne marki, które gwarantują dobrą jakość. Garnki Fissler są wykonane z wysokiej jakości stali, a zatem nie wchodzą w reakcję w kwasami. Większość naczyń dostępnych w marketach jest wykonana z materiałów, które zaczynają reagować pod wpływem kwaśnych potraw. Podczas tego procesu do naszego jedzenia uwalniają się substancje, które są wysoko szkodliwe. Zastosowany w garnkach Fissler stop stali pozostaje obojętny na niskie pH.
Ogromnym minusem tanich naczyń jest ich niska trwałość. Większość posiadaczy tzw. „no name’ów” przyznaje, że po roku, dwóch musieli wymienić komplet na nowy, ponieważ stary był już obity, porysowany. Często spotykana wada to odpryski farby ochronnej i dalsza korozja metalu. Niektórzy przyznają, że ich komplety są w nienaruszonym stanie, ponieważ… w ogóle z nich nie skorzystali. Przyczyna jest prosta- współczesne kuchenki indukcyjne po prostu nie działają z garnkami aluminiowymi. Brak prawidłowych oznaczeń wprowadza klientów w błąd. Garnki Fissler nadają się do użytku na kuchenkach gazowych, grzałkowych i indukcyjnych. Na każdej z nich przyrządzimy tak samo dobre potrawy, do których nie uwalniają się szkodliwe substancje i metale ciężkie.
Stal nierdzewna to jeden z najbardziej bezpiecznych materiałów, jaki został stworzony przez człowieka. Wykonane z niej wykazują bardzo dobrą odporność na wysokie temperatury, a sama stal nie traci na jakości podczas stałego kontaktu z żywnością. Dzięki zastosowaniu w garnkach Fissler stali nierdzewnej możemy być pewni, że nasze naczynia nie ucierpią podczas mycia w zmywarce (co niestety jest częstą przypadłością taniego sprzętu kuchennego).
Na jakość materiałów, z których powstają naczynia powinni szczególnie zwracać uwagę alergicy. Tanie garnki często zawierają nikiel, który bywa źródłem problemów pokarmowych wśród uczuleniowców, ale także u osób z obniżona odpornością. Używanie garnków Fissler, czyli wykonanych z dobrej stali, jest rekomendowane dla małych dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych, które są szczególnie wrażliwe na obecność niklu. Zapraszamy do sklepu: www.frankherbert.pl/fissler-garnki