Mrożona żywność

Wybór mrożonych produktów spożywczych w sklepach bardzo się poszerzył od momentu wprowadzenia tego typu żywności na rynek. A stało się to w latach 30. XX wieku.

Mrożenie opóźnia psucie się przez zmniejszenie aktywności enzymów w  tym procesie. Woda zamrożona w produkcie zatyka miejsca gdzie mogłyby zagnieździć się bakterie. Stąd tak ważne jest nie rozmrażać i ponowne zamrażać ten sam produkt. Mrożone produkty dają na możliwość szybkiego przygotowania posiłków, z zachowaniem ich wartości odżywczych. Mrożenie bowiem nie wytrąca z produktów ich właściwości zdrowotnych, smaku czy aromatu. Zamrożone sezonowe owoce lub warzywa – zimą uzupełniają nasz jadłospis. Zamrażanie żywności w zamrażarkach przemysłowych hamuje rozwój drobnoustrojów i bakterii w produktach- stad ich długi termin przydatności . Czy zamrażarki domowe też to potrafią? Okazuje się, że zamrażalnik w domowej lodówce może przechowywać produkty tylko do kilka miesięcy, bo tracą częściowo swoje wartości i przydatność.

Aby produkty spożywcze mogły leżeć w zamrażarce długo należy ściśle przestrzegać  pewnych zasad. Kupując zamrożone produkty zwróćmy szczególną uwagę na to czy:

– opakowanie w jakim znajduje się produkt jest szczelne i nie jest uszkodzone;

– kolor mrożonki nie jest podejrzany np. mrożone warzywa i owoce powinny odznaczać się żywym kolorem, co oznacza ich świeżość

– produkt wcześniej rozmrożony nie może być ponownie zamrożony, dlatego pilnujmy czasu od momentu zakupu do umieszczenia w zamrażalniku. Powinno być to do 1 godziny.

– nie rozmrażaj zanim chcesz ugotować, wrzuć mrożonkę do wrzącej wody,

– mrożone warzywa wsyp na rozgrzany olej i następnie duś, konicznie przykryte pokrywką, na małym ogniu,

– pewne mrożonki – ryby trzeba trochę rozmrozić zanim położymy je na patelnie- jeśli chcemy je panierować,

– zawsze czytaj sposób przygotowania na opakowaniu,

– warzywa i owoce należy rozmrażać w ich opakowaniu bo tylko wówczas zachowują wartości odżywczych np. witaminę C, najbezpieczniej będzie robić to w lodówce, gdyż to ogranicza wyciekanie soku.

Istnieją pewne produkty których nie powinno się zamrażać, ponieważ formowanie kryształów lodu podczas zamrażania może zniszczyć ich struktury komórkowe. To spowoduje że stracą swoją jędrność i smak. Do takich produktów zalicza się warzywa kapustne oraz zbyt miękkie owoce. Ponadto także takie które mają sporą zawartość tłuszczu, bo mogą podczas zamrażania ulegać rozwarstwieniu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.