Najmniejsza kocia rasa na świecie pochodzi z Afryki.

Dorosłe koty ważą  od 1,5 do 2 kilogramów, z kolei kotki zaledwie do 1,6 kilogramów. To waga charakterystyczna dla kotów czarnołapych będącymi endemicznym gatunkiem w południowej Afryce. Żyją głównie w Namibii, RPA i Botswanie. Ten gatunek został odkryty w 1824 roku przez Williama Burchella. Wyszczegółnia się dwa podgatunki kota czarnołapego:

– Felis nigripes nigripes – w Botswanie, Namibii i w północnej części RPA;

– Felis nigripes thomasi – w południowo-wschodniej części RPA.

Kot ten jest bardzo rzadko spotykany i nie łatwo jest go zobaczyć na wolności. Według szacunków ich liczba to  około 10 tysięcy osobników. Ich populacja zamieszkuje rozlegle na terenie, dlatego wyniki badań pokazuję istnienie zaledwie 0,17 dorosłych kotów na kilometr kwadratowy. Prowadzą one raczej samotniczy tryb życia.

Kot czarnołapy (Black-footed Cat) odznacza się charakterystycznymi cechami ubarwienia. Swoją nazwę zawdzięcza czarnym podeszwą łap. Kolor jego sierści  przypomina cynamonowy, w owalne cętki o brązowo – czarnym kolorze. Ogon z kolei jest cienki i spiczasty zakończony czarnym zabarwieniem. Mają ogromne oczy z tapetum lucidum, która w nocy odbija światło z intensywnym niebieskawym połyskiem.

Miejscem zamieszkania są otwarte sawanny porośnięte niską trawą oraz tereny półpustynne. Ich krępa budowa ciała pozwala na polowanie w naziemnej roślinności. Powoduje to problemy ze wspinaczką. Całe dnie spędza w gęstej roślinności  lub opuszczonych norach zwierząt. Uwielbiają kopać w ziemi. Na łowy wychodzą dopiero po zachodzie słońca.

Co jedzą? Są dość wybredne, ale można naliczyć aż 40 różnych kręgowców m.in. gryzonie, ryjówki, małe ptaki, węże, gekony. Zjedzą również owady oraz skorpiony jeśli nie m nic innego w pobliżu. Są bardzo aktywne jeśli chodzi o polowania- mogą zabijać średnio co godzinę jedną ofiarę. Są w stanie zjeść tyle co 1/5 ich masy ciała. Robią zapasy w norach.

Każdej nocy są w stanie przebiec nawet do 16 km. Obszar łowiecki oznaczany jest zapachami – kocur robi to nawet 12 razy na godzinę (kał w widocznych miejscach). Z powodu dużego terytorium koty czarnołape  umieją wydawać głośniejsze sygnały dźwiękowe niżeli inne.

Mała populacja tych kotów nadal zmniejsza się. Dzieje się tak za sprawą degradacja środowiska. Współcześnie możemy je oglądać tylko w kilku ogrodach zoologicznych w Europie. W 2002 roku zamieszkiwał nawet łódzkie zoo. Obecnie nie ma go już w zwierzęcych zbiorach tego zoo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.