Gdy zbliża się zima, coraz chętniej sięgamy po mocniejsze trunki, które mają właściwości rozgrzewające. Domowa nalewka to także doskonały sposób na poprawę humoru, na podkreślenie smaku domowego ciasta czy na rozkładające nasz organizm przeziębienie. Wiele osób ma własne, sprawdzone przepisy na nalewki, które przekazywane są w ich rodzinach z pokolenia na pokolenie. Jeśli nawet nie dysponujesz takim przepisem, przygotowanie domowej nalewki nie powinno sprawić Ci większego kłopotu.
Wystarczy, że dysponujesz świeżymi, najlepiej ekologicznymi owocami z sadu lub ogrodu oraz alkoholem o odpowiednio wysokiej mocy. Oczywiście alkohol również można przygotować samodzielnie, fermentując moszcz owocowy, a następnie destylując z niego alkohol, ale to temat na zupełnie odrębną dyskusję.
Domową nalewkę można przygotować w zasadzie z każdego typu owoców, choć największą popularnością cieszą się w tym względzie wiśnie, czereśnie, gruszki, jabłka, maliny i morele. Istnieją także przepisy na nalewki z czarnego bzu i pigwy, której owoce ze względu na swój smak i konsystencję nie są w zasadzie jadalne w formie surowej. Znakomicie nadają się jednak do przygotowania nalewek, przekazując im niezwykle charakterystyczny, bardzo przyjemny aromat. Oczywiście do przygotowania nalewek używać można również owoców egzotycznych tj. pomarańcze czy cytryny. Dużą popularnością cieszą się także przepisy na nalewki z dodatkiem aromatycznych ziół, kawy, a nawet popularnych przypraw typu pieprz i chili. Jak zatem widać ilość możliwych do przygotowania smaków nalewek jest wręcz nieograniczona i tylko od naszej indywidualnej koncepcji zależy to, jaki dominujący smak będzie miała samodzielnie przez nas przygotowana nalewka.
Przepisem na nalewkę dobrej jakości jest nie tylko wybór odpowiedniego składnika nadającego jej smak, ale również, a może przede wszystkim, jakość i moc alkoholu użytego do przygotowania tej nalewki. Zwykle domowe nalewki przygotowuje się na bazie rozcieńczonego spirytusu. Zalanie owoców czystym spirytusem może sprawić, że ścięciu ulegną zawarte w nich białka, co wpłynie na pogorszenie smaku nalewki. Zdecydowanie lepiej skorzystać zatem z roztworu spirytusu z wodą, w wybranej przez nas proporcji. Do przygotowania nalewki wykorzystać możemy również czystą wódkę. Wtedy moc owocowej nalewki będzie odpowiednio niższa. Do wzbogacaniu smaku nalewek używa się również dodatków w postaci innych gatunków alkoholi tj. brandy lub rum. Nalewkę można też dosłodzić, używając do tego miodu lub cukru, na przykład cukru trzcinowego.