Jak warto stosować olej jojoba?

olej jojoba

W świecie kosmetyki istnieje wiele różnych preparatów, które wydają się mieć zbawienny wpływ na naszą skórę. Tymczasem warto szukać jednak takich, które nie tylko mają istotne właściwości, ale również są naturalne oraz ekologiczne i nie obciążają naszej cery niepotrzebnymi substancjami chemicznymi. Tylko w takiej sytuacji pielęgnacja jest całkowita.

Do takich właśnie kosmetyków należy również olej jojoba, często znajdowany w niektórych szamponach czy olejkach do ciała, ale przede wszystkim doskonały jako indywidualny kosmetyk w formie ekologicznej. Można zarówno dodawać go do innych preparatów, jak i używać do przygotowania własnych kosmetyków czy stosować samodzielnie podczas pielęgnacji.

Forma olejku

To, co popularnie nazywane jest olejem jojoba, w rzeczywistości, z chemicznego punktu widzenia, jest woskiem w formie płynnej, który pozyskuje się z nasion branych z krzewu o gatunku Simmondsia Chinensis. Tak pozyskiwany olej powinien być zawsze tłoczony na zimno, bo tylko taka forma uzyskiwania go gwarantuje obecność wszystkich witamin i mikroelementów niezbędnych do odżywiania skóry. Olej zawiera w sobie m.in. witaminy A, E oraz F. Są w nim obecne również kwasy tłuszczowej, fitosterole oraz alkohole. Dzięki swojej niezwykłej formie nie jest narażony na jełczenie, co sprawia, że raz kupiony i używany – we właściwych warunkach może być przechowywany nawet do ćwierćwiecza.

Przede wszystkim na skórę

Olej jojoba z uwagi na swoje właściwości może być stosowany przede wszystkim na skórę. Zawiera substancje, które działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dzięki czemu można go stosować do łagodzenia stanów zapalnych. Świetnie sprawdzi się w pielęgnacji cery z problemami trądziku, alergicznego zapalenia skóry czy łuszczycy. Nakładany na włosy i skórę głowy będzie stymulował włosy do szybszego rośnięcia, ale również zregeneruje końcówki i zapobiegnie ich rozdwajaniu, a ze skóry głowy usunie łupież. Świetnie sprawdza się także w formie nawilżacza do paznokci czy preparatu do walki z cellulitem.

Aromaterapia i dodatki

Co ciekawe, olej jojoba można stosować nie tylko w formie czystej. Stanowi on świetny dodatek do rozmaitych, robionych domowymi sposobami kosmetyków. Co więcej, sprawdzi się również w aromaterapii, ale nie jako preparat zapachowy – sam w sobie zwykle nie ma żadnego aromatu. Przedłuża jednak zapach pozyskiwany z innych olejków, dzięki czemu można go stosować w perfumach czy niewielkich stacjach do aromaterapii dostępnych w gabinetach czy domach. Może być również stosowany jako dodatek do olejku do masażu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.