Yerba mate to liście popularnej rośliny w Ameryce Południowej, którą jest ostrokrzew paragwajski. Jej zmielone listki oraz łodyżki służą do przygotowania specjalnego naparu zyskującego popularność na całym świecie. Wartość mocy tego napoju docenili w dawnych czasach jezuici, którzy odkryli, że miejscowe plemię w dorzeczu Panamy za swoją używkę uważa właśnie napój z ostrokrzewu paragwajskiego.
Dawno misjonarze jezuiccy zauważyli, że yerba mate wpływa na ludzi bardzo pozytywnie. Dodaje im dobrej energii, łagodzi uczucie głodu oraz sprawia, że są bardziej skoncentrowani na rzeczach i czynnościach, które aktualnie wykonują. Taki pozytywny wpływ ma wiele napojów, które mogą uchodzić za używki, np. kawa lub napoje energetyczne i gazowane.
Aby yerba mate była dobrze zaparzona należy pamiętać o całym rytuale, który za tym stoi. Przede wszystkim potrzebne jest odpowiednie naczynie. Najbardziej popularne są dwa rodzaje kubków – argentyńska tykwa lub drewniany paragwajski. Niezależnie od tego, które naczynie wybierzecie, ważne jest, aby wyparzyć je odpowiednio wrzątkiem. Kiedy ta czynność będzie już za nami, należy do kubka wsypać suchą yerba mate do 2/3 wysokości naczynia. Ci, którzy posiadają swoje ulubione zioła do potraw mogą je również dodać do naparu! Rumianek, mięta, anyż… to właśnie w momencie dodawania yerba jest czas na to, aby wrzucić tam swoje ulubione zioła.
Kolejną czynnością jest umieszczenie rurki pod odpowiednim kątem w naczyniu. Rurka powinna iść po przekątnej kubka, ale sięgać powinna samego dna naczynia! Następnie należy przygotować wodę w temperaturze około 80-85 stopni Celsjusza i wlać wodę do termosu.
Kiedy woda już jest w termosie możemy wykonać czynność para Santo Tomas, czyli zalanie yerba do prawie samego czubka kubka wody, dla świętego Tomasza. Yerba mate, która jest sucha, bardzo szybko wsiąka wodę, tak jakby niewidzialny święty Tomasz sam ją wypijał.
Jeżeli woda już wsiąknie należy do kubka dodać 2-3 łyki wody z termosu i zacząć pić. Jak w rurce pojawi się odgłos bulgotania, należy ponownie zalać yerba mate gorącą wodą z termosu. Ten rytuał należy ponawiać do końca.
Według tradycji yerba mate pije się wspólnie razem w grupie swoich znajomych. Jednak nie ma przeciwwskazań, aby robić to samemu. Jeżeli jeszcze nie poznałeś zbawiennych plusów picia naparu z liści ostrokrzewu paragwajskiego, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Zapewniamy, że tradycja picia yerba będzie Ci o wiele bliższa i już nigdy nie będziesz chciał kosztować żadnej innej używki!