Chleb – zdrowie na wyciągnięcie ręki

bochenek chleba z ziarnami

Pszenne, razowe, chrupkie, z nasionami,warzywami czy owocami- w sklepach znajdziemy niezliczone rodzaje chleba także tego na zakwasie, różniącego się nie tylko smakiem ale i właściwościami. Nie wiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, ile zdrowych właściwości posiada nasz chleb, nie całkiem powszechny, jak się zwykło mawiać. Dziś odkryjemy nieco tajemnicy związanej z chlebem, jego historią, odmianami i wyrobem.

Przypadkowe odkrycie

kromka chleba na zakwasieNajstarsze wzmianki o chlebie pochodzą nawet sprzed 11 tysięcy lat, chociaż śmiało możemy założyć, że pojawił się on w diecie człowieka znacznie wcześniej. Z początku, nie przypominał on jednak znanego nam dzisiaj pieczywa. Najpopularniejszą formą wypieku chleba w starożytnym świecie Babilonii, Egiptu czy Grecji były podpłomyki i placki- wypiekane pod glinianymi garnkami przysypanymi popiołem. Tworzone w ten sposób pieczywo było płaskie i twardsze od współczesnego chleba, co też wyjaśnia tak dobrze nam dziś znany zwyczaj łamania się chlebem. Przełomem okazało się przypadkowe odkrycie pewnej egipcjanki, która zapomniawszy o cieście pozostawionym na słońcu, wykorzystała sfermentowane ciasto i ku zdziwieniu odkryła jego zwiększoną pulchność.

Chleb w codziennej diecie

Najczęściej wybierany przez polaków jest oczywiście chleb pszenny, który powszechnie jest uznawany za tuczący. Wiele osób decydując się na dietę zaprzestaje jedzenia chleba w ogóle- co jest oczywiście ogromnym błędem. Udowodniono, że regularne spożywanie chleba wpływa pozytywnie na ogólną kondycję fizyczną i psychiczną ciała. Odpowiednio dobierając pieczywo możemy z łatwością zrzucić zbędne kilogramy, jednocześnie ciesząc się smakiem ulubionego chleba.

Poprawa pamięci i ratunek dla trawienia

Wybierając chleb na zakwasie dostarczamy swojemu organizmowi niezliczonej ilości wartości odżywczych. Własnoręcznie upieczony chleb na zakwasie np. z pieczywa ciemnego, zagwarantuje nam lepsze trawienie i wzbogaci naszą dietę o błonnik, który skutecznie przeciwdziała rozwojowi nowotworu jelita grubego. Dobierając odpowiednie pieczywo do naszej codziennej diety warto zwrócić uwagę na ziarno, z którego będziemy piekli nasz chleb. Jeśli naszym wyborem będzie chleb na zakwasie to zdecydowanie najlepszym wyborem będą pełnoziarniste odmiany z żyta. Razowy chleb żytni jest kopalnią składników odżywczych takich jak lipidy, węglowodany, białka, aminokwasy oraz substancje mineralne i witaminy. Lekkostrawność żytniego chleba na zakwasie zagwarantuje nam utrzymanie prawidłowej wagi ciała i uniknięcie takich problemów jak zaparcia czy podwyższony poziom złego cholesterolu.

Artykuł zainspirowany został chlebem na zakwasie dostępnym na stronie http://zdziadapradziada.pl/pol_m_Pieczywo_Chleb-na-zakwasie-184.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *