Pomimo rosnącej konkurencji na rynku artykułów spożywczych, w naszym kraju wciąż opłaca się inwestować w małe (np. osiedlowe) placówki sprzedaży detalicznej, zwłaszcza w ramach tzw. franczyzowego modelu biznesowego. Wiążąc się się ze znaną i cenioną marką, można bez większego ryzyka otworzyć np. cukiernię. Jednakże sama jakość sprzedawanych artykułów nie wystarczy, aby skutecznie rywalizować z liczną konkurencją.
Zanim klient spróbuje oferowanych przez nas wypieków, musi najpierw zdecydować się na ich zakup, a decyzję tę zwykle podejmuje na podstawie emocji odczuwanych w naszej chwili. To, jak klient się czuje w naszym lokalu i czy będzie chciał go odwiedzić ponownie, zależy głównie od jego wyposażenia.
Z wymienionych wyżej względów w każdej cukierni nie mniej ważne niż same wypieki są witryny cukiernicze, wśród których szczególnie istotną rolę odgrywają szafy chłodnicze. Wyroby cukiernicze można podzielić ze względu na te przechowywane w temperaturze pokojowej oraz te wymagające obniżonej temperatury. Produkty z tej drugiej grupy mają najwyższe koszty produkcji, ale też przynoszą bardzo wysokie zyski. Co więcej, to przez pryzmat tych produktów klient ocenia całą cukiernię. O wiele chętniej wróci on do cukierni, w której stoi elegancka szafa chłodnicza z hipnotyzującymi jego wzrok wuzetkami, napoleonkami i eklerami. To właśnie na nich, a nie na zwykłych drożdżówkach z serem skupia się uwaga klienta podczas jego pobytu w cukierni. Wyposażając nową cukiernię w urządzenie tego typu warto sięgnąć po model z wyższej półki, ponieważ taka inwestycja bardzo szybko nam się zwróci.
Za najbardziej eleganckie szafy chłodnicze uchodzą te w kształcie słupków na kwadratowej lub prostokątnej podstawie. Ich boki są wykonane z tzw. szyby zespolonej, czyli de facto dwóch hermetycznie połączonych szyb, zapewniających szczelność przestrzeni wystawowej. Taka szafa powinna mieć też szklane (lub druciane) półeczki oświetlone LED-owymi świetlówkami, których zadaniem jest podkreślanie atutów eskponowanych smakołyków. Bardzo praktycznym i powszechnie stosowanym rozwiązaniem jest wyposażanie takich szaf w kółka oraz regulację nóżek zwiększającą stabilność urządzenia. Jeżeli chodzi o obudowę – tutaj wybór jest bardzo szeroki. Wygląd szafy powinien dobrze współgrać z resztą wyposażenia cukierni.
Kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania szafy chłodniczej jest jednak system chłodniczy, który opiera się o pracę agregatu wewnętrznego. W przestrzeni wystawowej powinien panować wymuszony obieg powietrza, pozwalający na równomierne rozłożenie temperatury we wszystkich jej częściach. Porządna szafa będzie też posiadać funkcję automatycznego odparowywania skroplin.
Szafy chłodnicze to urządzenia energooszczędne. Dzięki skutecznej izolacji termicznej zużywają niewiele prądu. Podczas zakupu warto też zwrócić uwagę na to, czy urządzenie nie pracuje zbyt głośno, ponieważ nadmierny hałas działałby odstraszająco na klientów.
Jeżeli wybierzemy właściwie, efektowna szafa cukiernicza stanie się katalizatorem sukcesu naszej cukierni. Cenne porady o tym, jak odpowiednio dobrać takie urządzenia można znaleźć TUTAJ.