Źródeł pochodzenia wina należy szukać w Azji Mniejszej, dopiero potem zajęto się uprawą w Grecji i Włoszech, skąd przeniosło się na tereny dzisiejszej Francji, Hiszpanii oraz Portugalii. Pierwsze wzmianki o winie znaleziono już u cywilizacji Sumerów zamieszkujących Mezopotamię, czyli około 2750 roku p.n.e. Produkcję wina datuje się tam na 2500 – 1900 rok p.n.e. Upijanie się alkoholem było powszechnie akceptowane. Nawet przystawało to bogom. Sama nazwa „wino” pochodzi z języka łacińskiego od słowa „vinum”- sfermentowany sok z winogron. W starożytności wino stanowiło część codziennych posiłków oraz uroczystości, obrzędów religijnych. Do zwykłej konsumpcji mieszano wino z wodą- proporcja 1/5. Następnie wino pojawiało się w pogańskich obrzędach, a potem towarzyszyło chrześcijańskiej Komunii Świętej. W średniowieczu jednak winnice zaczęły podupadać- te ocalili klasztorni mnisi. W średniowieczu uprawę pierwsze winnice pojawiły się w rejonie Bordeaux oraz w Clos de Vougeot, Côte de Beaune na obszarze Burgundii. Strefa winnic europejskich przecina kontynent na dwie części- północna biegnąca wzdłuż rzeki Loary, przez Szampanię do Mozeli i Nadrenii, a stamtąd w kierunku wschodnim ku dolinom nad Dunajem, dalej w stronę Mołdawii i Krymu. Liczba gatunków i szczepów win jest spora, a dodatkowo powstają wciąż nowe.
Wino nie istniało by bez winorośli, dlatego do powstania dobrego wina najważniejsze jest wybór miejsca, o odpowiednim nasłonecznieniu. Najlepsze są tereny o nachyleniu w stronę południową, także dobrym miejscem będzie stok południowo-zachodni. Trzeba pamiętać, że wino nie powstanie bez pracy, a z winem wiąże się także praca przy winoroślach, także kąt nachylenia pola uprawnego nie może być zbyt duży, aby to nie utrudniał pracy przy krzewach. Sam etap produkcji wina jest nazywany fachowo winifikacją, zaczyna się ona od momentu kiedy winogrona zostaną zebrane i umieszczone w winiarni. Wino jest sfermentowanym sokiem z winogron. Jednak samą fermentację soku z winogron nazwaną moszczem przeprowadza się na setki różnych sposobów. Jednym z sposobów jest pozwolenie na fermentację samoistną w temperaturze otoczenia, czasami także bardzo dokładnie jest kontrolowana temperatura i skład drożdży. W zależności od krajów fermentacje można przeprowadzać w drewnianych otwartych kadziach, w innych krajach zaś stosuje się zamknięte kadzie które są wykonane ze stali. Fermentacja wina jest znacznie większa od fermentacji znanego alkoholu jakim jest piwo, fermentacja wina może trwać do kilku tygodni. Ostatnim etapem w produkcji wina jest kupaż jest to nić innego jak mieszanie świeżo otrzymanych win z rodzajami winogron. Istnieje kilkaset odmian oraz smaków wina. Są one zależne od rodzaju szczepów winogron, także sposobu uprawy owoców, jak również klimatu i gleby, na jakiej rosną. No i oczywiście od sposobu winifikacji.