Hiszpania pełna jest zabytków najwyższej klasy, w tym także takich wpisanych na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. To właśnie w Hiszpanii znajduje się najwspanialszy, a zarazem jedyny na świecie zachowany w nienaruszonym stanie pałac arabski- średniowieczny zespół architektoniczny – Czerwony zamek Al.- Qałat al. –Hamra w Granadzie. W Kordobie z kolei znajduje się Mazquita- meczet Omajjadów ( 2,3 ha) z VII-XI wieku, przebudowany w XV w. na katedrę. Warto zwrócić uwagę na liczne katedry i klasztory np. katedra Santiago de Compostella w Burgos czy monumentalna katedra w Sewilli z grobowcem Kolumba. Uczta dla oczu i niezwykłe przeżycia estetyczne czekają w Hiszpanii na miłośników sztuki, zwłaszcza malarstwa, grafiki, rzeźby, ceramiki. W tej dziedzinie warto polecić Muzeum Prado w Madrycie, Muzeum Picassa w Barcelonie oraz zbiory w królewskim pałacu- klasztorze Escorial w Toledo. Ponadto znajdzie się tez coś z okresu starożytnego- rzymski amfiteatr z pozostałościami akweduktu oraz łuku triumfalnego w Meridzie. Pod względem zabytkowych budowli ważne jest też miasto Caceres w zachodniej Hiszpanii. Tam bardzo dobrze widać wpływy różnych kultur i odmiennych stylów architektonicznych. Zobaczyć tam można kościoły, pałace i budowle obronne w stylu gotyckim, renesansowym, barokowym, czy będące wzorem architektury mauretańskiej.
Ważnym elementem hiszpańskiej kultury jest kuchnia, która przez wiele wieków miała w Europie fatalną opinię. Tym czasem Hiszpanie przykładali do stołu sporo uwagi. Podstawą kuchni są pomidory, ziemniaki oraz hiszpańska oliwa z oliwek. Bardzo popularne są suszone szynki np. szynki serrano, kiełbaski chorizo. Z mięs popularna jest wieprzowina, jagnięcina oraz mięso z królika. Niczego sobie są również sery hiszpańskie o delikatnym smaku.
Najpopularniejszą potrawą hiszpańską jest tortilla- rodzaj omletu z ziemniakami, wędliną, pomidorami i czymkolwiek innym. Do innych tradycyjnych dań w Hiszpanii należą: ryżowa paella z Lewantu, chłodnik „gazpacho” z przetartych jarzyn wywodzący się z Andaluzji oraz krem kataloński. Madryt wzbogacił kuchnię daniem zwanym cocido madrileno, czyli rodzajem sztuki mięsa z jarzynami w rosole. Pstrąg po nawarsku przyrządzany jest z płatem szynki na górze, suszonej z ziołami. Najwyżej ceni się kuchnię baskijską opartą na rybach przyrządzanych w delikatnych sosach z jarzyn. Do popularnych zakąsek należy patatas bravas, czyli ziemniaki pokrojone w kostkę, smażone w głębokim tłuszczu, polewane sosem oraz tapas – wszelkiego rodzaju szynki na talerzu. Hiszpania jest krainą win. Jest jednym z największych producentów na świecie. Najbardziej znany w tym jest region andaluzyjski, gdzie produkuje się sherry i brandy. Z górnej Kordoby pochodzą wina montilla, a z wybrzeży Morza Śródziemnego słodka malaga. W Katalonii produkcje się z kolei panedes i szampany. Na hiszpańskim stole nie brakuje nigdy Sangrii z lodem i świeżymi owocami. Wino tak podawane przypomina kompot, który gasi pragnienie.