Z uwagi na brak czasu, chęć szybkiego napicia się stawiającego na nogi napoju, a także – nie oszukujmy się – lenistwo, coraz więcej osób sięga po kawę rozpuszczalną. Nie jest ona jednak ani zdrowa, ani idealna dla naszego organizmu, a jej nadmierne spożycia bywa wręcz szkodliwe. Kawa parzona często przechodzi przez filtr do ekspresu albo jest mielona tuż przed zaparzeniem.
Istnieje wiele powodów, dla których picie kawy rozpuszczalnej, choć szybkie i wygodne, nie jest zdrowe. Wyższość kawy parzonej, zwłaszcza tej z ekspresów, jest oczywista, co wynika przede wszystkim z użycia filtrów do ekspresu podczas procesu ich parzenia. Co więcej, również kawa sama w sobie jest o wiele zdrowsza, gdy nie dodaje się do niej rozmaitych substancji chemicznych.
Po co komu kawa?
Istnieją osoby, które po prostu nie pijają żadnej kawy, bo nie są do niej przyzwyczajeni czy jest im ona niepotrzebna. Większość osób nie akceptuje jednak początku dnia czy realizacji poważnego projektu bez filiżanki kawy. Z tego powodu dobrze jest mieć świadomość, że kawa rozpuszczalna jest zwyczajnie niezdrowa, zwłaszcza gdy wypijamy jej kilka filiżanek. Zawiera ona w sobie szkodliwe substancje, m.in. nikiel, które mogą wpływać negatywnie na nasze zdrowie, pogarszać odporność oraz powodować zmęczenie i spadki nastroju czy koncentracji. Do przygotowania kawy mielonej stosuje się filtry do ekspresu, które dodatkowo nie tylko zatrzymują wszelkie ewentualne zanieczyszczenia z kawy, ale tez pozytywnie wpływają na jakość używanej wody, polepszając smak i właściwości zdrowotne napitku.
Czy kofeina działa?
Warto wiedzieć, że kawa rozpuszczalna oferuje nam przede wszystkim… efekt placebo. Kawa mielona, zwłaszcza ta zmielona np. w osobnym młynku czy specjalnym urządzeniu bezpośrednio zawartym w ekspresie zawiera naturalną kofeinę, która faktycznie działa pobudzająco. Odpowiedni filtr do ekspresu przelewowego pozwala oczyszczać kawę przed jej wykonaniem i wlaniem do szklanki, podczas gdy filtry do ekspresów ciśnieniowych dodatkowo sprawiają, że cały proces oczyszcza także wodę, która może mieć w sobie rozmaite zanieczyszczenia. Z tego powodu do naszej filiżanki trafiają jedynie naturalne substancje oraz oczyszczona woda, która sprawia, że kawa jest tak pyszna.
Bardzo ważne jest, aby w procesie przygotowywania kawy zadbać o odpowiedni sprzęt. Podstawą jest gotowanie mielonej kawy w specjalnych kawiarkach. Jeśli jednak pijemy sporo tego napoju, lepiej sprawdzą się ekspresy – filtr do ekspresu należy regularnie wymieniać, aby mieć pewność, że całość jest jak najzdrowsza.